Biz Sizi Arayalım

divider

Şirket Avukatlığı

separator

Şirket Avukatlığı

/ 0 Comments /

Şirket avukatlığı temel olarak iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesine göre Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.

Zorunlu Şirket Avukatı

Bir diğeri ise yasal zorunluluk kapsamında olmasa daha şirketin hukuki işlerinin, icra takiplerinin ve davalarının yürütülmesi ve şirketin faaliyetlerine yönelik şirket avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti olarak tanımlanabilir.

Örneğin üretim yapan bir şirket ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yapısı hem faaliyet olarak hem de iç işleyiş olarak birbirinden farklılık göstermektedir. Bu sebeple de faaliyet konusuna göre alanında bilgi ve tecrübe sahibi hukukçulardan destek almak önem arz etmektedir.

Şirketinizle ilgili şirket avukatlığı, hukuk danışmanlığı arayışınız varsa büromuzla telefonla veya e-posta yoluyla irtibat kurabilirsiniz. Aşağıda merak edilen bir kısım soruyu yanıtlayacağız.

Yazımızın sonuna Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygulanmış olan idari yaptırım tutanağı de örnek teşkil etmesi açısından eklenmiştir.

ŞİRKET AVUKATLIĞI NEDİR?

Şirketin hukuki işlerinin, icra takiplerinin ve davalarının yürütülmesi ve şirketin faaliyetlerine yönelik şirket avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti sunan avukat veya hukuk bürosu olarak tanımlanabilir.

ŞİRKET AVUKATI NASIL BELİRLENMELİDİR?

Şirketinize avukat arayışınız varsa öncelikle faaliyet alanınıza şirketinizin boyutuna ve hukuki konularda yaratacağı iş hacmine göre bir avukat veya hukuk bürosundan destek almak gerekmektedir.

Şirketinizin büyüklüğü, departman yapısı, az veya çok personel yapısı ile size ve taleplerinize cevap verebilecek bir hukukçu ile çalışmak faydalı olacaktır.

İlk olarak sorulması gereken hukuki danışmanlık mı avukatlık hizmeti mi ihtiyacınız var? Yoksa ikisine de mi ihtiyaç duymaktasınız.

Bir diğer önemli husus ise avukat ile müvekkil arasındaki iletişimdir. Birçok avukat-müvekkil ilişkisindeki temel sorun zamanında veya doğru iletişim kurulamamasından gelmektedir. Bu nedenle de tabiri caizse aynı dili konuşan bir avukattan hizmet almak işleri kolaylaştıracaktır.

Şirket avukatlığı için hizmet alarak bir kısım sorumluluğu devretmiş olursunuz. Bunların başında da şirketinize gelen ve belirli bir süre içeren işler ile duruşmaların avukat veya hukuk bürosu tarafından takibi sağlanır. Süreli işlere yönelik disiplin sahibi bir avukattan destek almak iş yükünüzü ve riskinizi azaltacaktır.

Ofisimiz Ticaret Hukuku alanında uzmanlık düzeyinde faaliyet göstermekte olup, birçok şirkete avukatlık ve danışmanlık hizmeti ihtiyaçlarına çözüm sağlamaktadır. Şirketinize hukuki destek almak isterseniz 0532 293 68 54 nolu telefondan veya iletişim sayfasındaki formdan, ofis telefonundan bizimle irtibat kurabilirsiniz.

HANGİ ŞİRKETLERDE ŞİRKET AVUKATLIĞI ZORUNLUDUR?

Avukatlık Kanunu’nda yer alan düzenlemeye göre kanunda ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla sermayesi bulunan şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu vardır. Bu da Türk Ticaret Kanunu’na göre 2024 yılı için 250.000 veya daha fazla sermayesi bulunan şirketlerin sözleşmeli bir avukat bulundurmasını düzenlemektedir.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak soruşturmada sözleşme, avukata ait serbest meslek makbuzu, makbuzlara ilişkin ödeme dekontu ibrazı gerekmektedir. Yalnızca anonim şirket avukatlık sözleşmesi yapılması yeterli değildir.

LİMİTED ŞİRKETLERDE ŞİRKET AVUKATLIĞI ZORUNLU MUDUR?

Avukatlık Kanunu’ndaki düzenleme yalnızca anonim şirketler ile kooperatifler yönünden zorunluluk getirmektedir. Bu doğrultuda da Türkiye’de faaliyet gösteren limited şirketlerin sermayesine fark etmeksizin avukat bulundurma zorunluluğu yoktur.

Gelelim en sık sorulan soruya:

DAVANIZ VEYA AVUKATLIK İŞİNİZ YOKSA DA ŞİRKET AVUKATLIĞI ZORUNLU MU?

Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca 250.000TL ve üstü esas sermayesi olan bir şirketiniz varsa davanız, icra takibiniz veya sizlerden gelen tabirle avukatlık işiniz olmasa dahi sözleşmeli avukat bulundurulması yasal zorunluluktur.

Bunun dışındaki şirketler yönünden önleyici hukuk hizmetlerinin benimsenmesi ve bu kapsamda da şirket avukatlığı hizmeti alınması ileride doğabilecek riskleri azaltmaktadır.

SÖZLEŞMELİ AVUKAT BULUNMAZSA NE OLUR?

Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak A.Ş’lerde avukat bulundurulmazsa asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası uygulanacaktır.

2024 yılı için avukat bulundurmamanın aylık cezası 13.414,50TL X 2 olmak üzere aylık toplam 26.829’dir.

Anonim şirkette sözleşmeli avukat yıl boyu bulundurulmadıysa toplamda 321.948TL idari para cezası uygulanacaktır.

ŞİRKET AVUKATLIĞI ASGARİ ÜCRETİ NE KADARDIR?

Asgari Avukatlık ücreti her yıl T.C. Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre 1136 sayılı Kanun’un 35. maddesi gereği zorunlu sözleşmeli avukatlara ödenecek asgari ücret aylık 15800TL‘den aşağı belirlenemeyecektir. Bu ücret şirketin yapısına, faaliyet konusuna, büyüklüğüne ve avukata getireceği iş yüküne göre farklılık gösterebilecektir.

Yazımızda detaylarıyla belirttiğimiz üzere avukat bulundurması zorunlu olan şirketlere hukuk büromuz tarafından Av. Mesut Kavak yönetiminde avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti verilmektedir. Buraya tıklayarak Av. Mesut Kavak ve hukuk büromuz hakkında detaylı bilgi edebilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için bizimle 0532 293 68 54 nolu telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Arb. Av. Mesut Kavak

Şirket Avukatlığı

separator

No comments so far!

Comments are closed

separator