Biz Sizi Arayalım

divider

Kıdem Tazminatı Davası

separator

Kıdem Tazminatı Davası

/ 2 Comments /

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, kanunda belirtilen fesih durumlarında işçinin en az bir senelik kıdeme olması veya işçinin ölümü durumunda yasal mirasçılarına işveren tarafından ödenmesi gereken tazminat olarak tanımlanmaktadır. Kıdem tazminatı tanımı yüksek mahkeme olan Yargıtay içtihatlarında da şu şekilde tanımlanmıştır;

“İşverene ait bir ya da birkaç işyerinde belli bir süre çalışmış bir işçinin işini kaybetmesi halinde, işinde yıpranması, yeni bir iş edinmede karşılaşacağı güçlükler ve işyerinde sağladığı katkı göz önüne alınarak, geçmiş hizmetleri karşılığı işveren tarafından işçiye Kanuni esaslar çerçevesinde verilen toplu paraya Kıdem Tazminatı denilmektedir” olarak tanımlanmaktadır.

İşçilik alacaklarının başında kıdem tazminatı talepleri gelmektedir. Bu nedenle de iş davası nasıl açılır diye merak ediyorsanız buraya tıklayarak yazımızı da okuyabilirsiniz.

İşçilik Alacakları Davası

KIDEM TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI

Kıdem tazminatı talebinde bulunacak işçi, iş akdinin feshi tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde dava açması gerekmektedir. Bu sürenin geçmiş olması halinde işverene karşı kıdem tazminatı davası açılması mümkün olmayacaktır.

KIDEM TAZMİNATINDA ARABULUCULUK

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle ülkemizde işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabulucuya başvurmak zorunludur. Bu kapsamda da kıdem tazminatı davası açmadan önce bir arabulucuya başvurup sürecin tamamlanması yasal bir zorunluluktur. Arabuluculuk süreci tamamlanmadan açılan davalar, iş mahkemesi tarafından reddedilecektir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İş akdini haklı sebeple feshederek kıdem tazminatı talep edecek işçiler, yaklaşık olarak ne kadar kıdem tazminatı alacağı olduğunu aşağıdaki yöntemle hesaplayabilirler;

İşveren bünyesindeki çalışma yılınızın son brüt maaşınızla çarpımı kıdem tazminatı hesabı olarak tespit edilebilecektir.

KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI NELERDİR?

1- 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre işçi olmak,

2- Aynı işveren bünyesinde en az 1 yıl çalışmış olmak,

3- İş akdini haklı sebeple feshetmek

Bu yazımız halen güncellenmekte olup, detaylı bilgi yakın zamanda paylaşılacaktır. Fazla mesai ile ilgili alacaklarınız varsa aşağıdaki linke tıklayıp yazımızı okuyabilir, hukuki destek almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

KIDEM TAZMİNATI DAVASI DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Dava açmadan evvel dava şartı arabuluculuk başvuru sürecini de tamamladıysanız ve anlaşma sağlanamadıysa artık dava açmanıza bir engel bulunmamaktadır.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında dava dilekçenizde yer alması zorunlu unsurlar ile birlikte İş Mahkemelerine başvurarak davanızı açabilirsiniz. İşçilik alacakları talepli iş davası dilekçesi örneği her somut olayda farklılıklar taşıyacaktır. Bu nedenle internetten bulduğunuz bir dilekçeyi kopyalamanızı kesinlikle önermiyoruz.

KIDEM TAZMİNATI DAVASINDA AVUKAT ZORUNLU MU?

Tüm davalarda olduğu gibi kıdem tazminatı iş davalarının da avukatla takip edilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Davayı bizzat takip etmeniz, her duruşmaya katılmanız, tanıkları hazır etmeniz gerekir. Ancak  yapmanız gerekenler bunlarla bitmez. Yukarıda da açıkladığımız belirsiz alacak davası, kısmi dava, ıslah, zamanaşımı gibi teknik hukuk bilgisi gerektiren kesin süreli işlemler nedeniyle iş davası avukatından destek almanız faydalı olacaktır.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
separator

Comments 02

Comments are closed

separator