Biz Sizi Arayalım

divider

İşletme Belgesiz Seyahat Acentalığı ve Ceza Davası

separator

İşletme Belgesiz Seyahat Acentalığı ve Ceza Davası

/ 0 Comments /

1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile bu kanuna bağlı mevzuata göre ülkemizde tur, paket tur, otel satışı gibi ticari faaliyetler seyahat acentalarına münhasır faaliyetler arasında belirlenmiştir. Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre;

Seyahat acentalığı faaliyetleri, Kanuna göre kurulmuş seyahat acentalarınca yerine getirilir. Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığına münhasır faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almak ve TÜRSAB’a üye olmak seyahat acentalığı faaliyeti yürütebilmek için yasal bir zorunluluktur. İşletme belgesi olmadan bu faaliyeti yürüten kişi ve kuruluşlar hakkında hem idari para cezası uygulanmaktadır hem de kaçak seyahat acentalığı nedeniyle TÜRSAB tarafından asliye ceza mahkemesinde haksız rekabet davası açılmaktadır.

Ancak uygulamada sıkça taşımacılara yada kar amacı olmayan kişi ve kuruluşlara karşı da haksız bir şekilde dava açıldığı ve idari para cezası uygulandığı görülmektedir. Eğer hakkınızda kaçak seyahat acentalığı nedeniyle idari yaptırım tutanağı düzenlendiyse, aracınız trafikten men edildiyse yada işletme belgesiz seyahat acentalığı faaliyeti yürütüldüğü gerekçesiyle Türk Ticaret Kanunu kapsamında haksız rekabet suçu davası açıldıysa derhal büromuzla irtibata geçerek kaçak acentacılık davalarındaki tecrübeli ekibimizden destek alabilirsiniz.

ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDE TÜRSAB HAKSIZ REKABET DAVASI (2 YILA KADAR HAPİS VE ADLİ PARA CEZASI)

Kaçak seyahat acentalığı faaliyeti nedeniyle Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümlerinin ihlali iddiasıyla hakkınızda suç duyurusunda bulunulduysa Savcılık ifadesi öncesinde,

Asliye ceza mahkemesinde dava açıldıysa mahkemede ifade vermeden önce turizm hukuku alanında uzman bir  avukattan profesyonel destek almanız önerilmektedir.

Hakkınızda yapılan şikayetle ilgili elinizdeki tüm belgeleri saklayın ve lehinize olanları adli makamlara sunun. Eğer asliye ceza mahkemesi kaçak seyahat acentalığı faaliyeti yaptığınıza kanaat ederse, Türk Ticaret Kanunu md. 62/1 maddesine muhalefetten 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedebilecektir. 

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI BELGESİZ SEYAHAT ACENTALIĞI İDARİ PARA CEZASI

İşletme belgesiz seyahat acentalığı faaliyeti sebebiyle hakkınızda dava açılmadan önce İl Kültür Turizm Müdürlüğü yada T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hakkınızda idari yaptırım karar tutanağı tanzim edilecektir. Bu tutanakta 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 30. maddesinin 1. fıkrasına göre her yıl artan miktarlarda Kabahatler Kanunu’nu ihlalden idari para cezası düzenlenmektedir.

Kaçak seyahat acentalığı faaliyeti sebebiyle hakkınızda düzenlenen idari para cezası yaptırım tutanağına tebligatın size ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz hakkınız bulunmaktadır.

Yukarıdaki açıkladığımız sebeplerle hakkınızda idari yaptırım ve Türk Ticaret Kanunu’na muhalefet sebebiyle kaçak acenta davası açıldıysa geç olmadan bizimle irtibata geçebilir ve kaçak acenta davalarındaki tecrübemizden istifade edebilirsiniz.

Av. Mesut Kavak

separator

No comments so far!

Comments are closed

separator