Biz Sizi Arayalım

divider

İş Kazası Nedir? İş Kazasında Tazminat

separator

İş Kazası Nedir? İş Kazasında Tazminat

/ 7 Comments /

Bir işçinin yaralanmasıyla veya vefat etmesiyle sona eren ve iş kazası olarak dile getirdiğimiz durumları, Türk Hukuku’nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. Maddesi düzenlemektedir. Kanuna göre iş kazası;

  • Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada,
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
  • Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
  • Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  • Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olaylara denmektedir.

Bu yazımızda iş kazasında görevli ve yetkili mahkeme, iş kazasında zamanaşımı gibi hususlara değinmekteyiz. İş kazalarından kaynaklı maddi-manevi tazminat davaları hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

İŞVEREN TÜM İŞ KAZALARINDAN SORUMLU MU? İş Kazası Tazminat Davası Avukatı

Kanundaki tanım dikkate alındığında iş yeri sahası içerisinde, iş için görevlendirme yapılan zamanlarda, işverence sağlanan araçla işe gidip gelirken ve çalışan annenin süt verme zamanlarında dahi gerçekleşen kazalar iş kazası olarak tanımlanmaktadır. İşverenin işçinin sağlığına ve güvenliğine yönelik yasal yükümlülükleri İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda düzenlenmektedir.

Eğer işveren kanundan kaynaklanan tüm yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmişse bu halde gerçekleşen iş kazasında sorumlu olmayacaktır. Ancak uygulamada kanunun getirdiği yükümlülükleri tam ve eksiksiz olarak uygulayan işveren neredeyse yoktur. Bu nedenle iş kazası geçiren işçinin, işverenin kusurunu değerlendirmek üzere İş Hukuku alanında uzman bir avukattan hukuki destek alması gerekmektedir.

Özellikle taşeron firmalarda çalışan işçilerin iş kazası geçirmesi halinde birden fazla işverene karşı iş kazasından kaynaklı tazminat davası açılması mümkündür.

Kazalarda işverenin sorumlulukları ve iş yerinde geçirilen kalp krizinin iş kazası olup olmadığıyla ilgili detaylı bilgiyi  buraya tıklayarak  edinebilirsiniz.

İŞ KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI NEREDE AÇILIR? (İŞ KAZASINDA YETKİLİ MAHKEME)

İşçi, iş kazası nedeniyle yaralanırsa veya vücudunda kalıcı bir maluliyet ortaya çıkarsa uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini için iş kazasından kaynaklı tazminat davası açabilecektir. İşçinin iş kazasında vefat etmesi halinde ise bu hakkı yasal mirasçıları kullanacaktır.

İş kazasından kaynaklı tazminat davaları;

  • İş kazası geçiren işçinin ikametgahı ile işçi vefat etmişse mirasçılarından herhangi birinin yerleşim yerindeki iş mahkemesi yetkilidir.
  • İş kazasının gerçekleştiği yer mahkemesi de iş kazası davasına bakmaya yetkilidir.
  • Son olarak davanın açıldığı tarihte davalı işverenin yerleşim yeri mahkemesi de iş kazası davasını görmeye yetkilidir.

İŞ KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR? (İŞ KAZASINDA GÖREVLİ MAHKEME)

Tazminat talepleri ile tespit davaları iş mahkemelerinde açılmaktadır.

İŞ KAZASINDAN KAYNAKLI TAZMİNAT DAVALARINDA ZAMANAŞIMI

Tazminat süreleri kanunla belirlenmiş dava açma süresine tabidir. Bu nedenle iş kazasının gerçekleştiği tarih esas alınarak dava açma süresinin yani iş kazası davasında zaman aşımının hesaplanması gerekmektedir.

Kazadan kaynaklı tazminat davası 10 yıllık zaman aşımına tabidir. Borçlar Kanunu’na göre iş kazasının gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde iş kazası tazminat davası açılmış olmalıdır.

Ancak iş kazası nedeniyle taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan bir ceza davası açılmışsa bu halde 10 yıllık zaman aşımı değil, Türk Ceza Kanunu’nda belirlenmiş olan 15 yıllık dava zaman aşımı uygulanacaktır.

Elim olay yaralanmayla sonuçlanmışsa ve taksirle yaralama suçundan işveren hakkında ceza davası açılmışsa ceza zaman aşımı 8 yıl olacaktır. Fakat burada iş kazası mağduru lehine olan 10 yıllık dava zaman aşımı dikkate alınarak dava açma süresi belirlenecektir.

Eğer bir iş kazası geçirdiyseniz yada bir yakınınız iş kazasında vefat ettiyse, 0216 428 54 54 nolu telefondan bizimle irtibat kurarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Konuyla ilgili iş kazası avukatı hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Av. Mesut KAVAK

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
separator

Comments 07

Comments are closed

separator