Biz Sizi Arayalım

divider

Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Kazanmak

separator

Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Kazanmak

/ 0 Comments /

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre yabancı uyruklu gerçek kişilere 250.000 ABD doları ve üzeri değerde bir gayrimenkul satın almaları halinde istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanma hakkı tanınmaktadır. Aşağıda gayrimenkul satın alarak Türk Vatandaşlığı edinmeye ilişkin detaylar paylaşılmaktadır. (Yazımızın İngilizce ve Arapça versiyonlarına sayfanın sonundaki linkten de ulaşabilirsiniz.)

 Gayrimenkul alarak Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancıların:

  • ​En az 250.000 ABD doları değerinde gayrimenkul satın alması gerekmektedir.​
  • Vatandaşlık kazanma başvurusunda, gayrimenkulü bu amaçla satın aldıklarını belirtmelidir, tapuda bu amaç belirtilmelidir ve yabancının, formda beyanların yapıldığı kısımda gayrimenkulü üç yıl boyunca satmayacağını beyan etmesi gerekmektedir.

En önemli noktalardan biri 250.000USD ve üstü bir bedelli aldığınız taşınmazı 3 yıl boyunca satmanız yasaktır. Satın almak için anlaştığınız taşınmazla ilgili Tapu Müdürlüğü ile Belediye kayıtlarını yabancıların Türkiye’de mal satın almaları konusunda uzman bir vatandaşlık avukatı tarafından takip edilmesi önemlidir.

Satın almak istediğiniz taşınmazın tapu kaydı üzerinde ipotek, haciz, şerh gibi çeşitli kısıtlamalar olabilir. Bu nedenle yabancıların Türk vatandaşlığı kazanması alanında çalışan bir avukat ile öncelikle görüşün ve bilgi sahibi olun.

Dünyanın her yerinde yabancı olarak yatırım yapmak risklidir. Bu nedenle para ödemeden, sözleşme imzalamadan bize danışın.

Gayrimenkul almak yerine başka yatırım yöntemleriyle(şirket kurarak vatandaşlık gibi) Türk Vatandaşlığı kazanmak istiyorsanız buraya tıklayarak Türk Vatandaşlığı kazanma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.

Satın alma ve tapu prosedürleri tamamlandığında yabancı veya avukatı, ilgili idarelere başvurup gayrimenkul sahibi için düzenlenecek uygunluk belgesini göndererek ikamet hakkı veya vatandaşlık talep edebilmektedir.

YABANCILARIN TAPU İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

Gayrimenkul alarak Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancıların işlemlerini bizzat yada bir avukat ile takip etmesi gerekmektedir. 250.000USD’lik yatırımla Türk Vatandaşlığı edinmek için tapu işlemlerinde gerekli olacak belgeler şunlardır:

  • Gayrimenkulün tapu kaydı veya köy/mahalle, pafta, parsel, bina ve bağımsız bölüm bilgileri,
  • Yabancının vatandaşı olduğu ülkenin düzenlediği fotoğraflı kimlik veya pasaport (Latin alfabesi dışındaki alfabelerde düzenlenen kimlik kartları ve pasaportların noter tasdikli ve yeminli çevirileri iletilmelidir)
  • İşlemin vekâlet içermesi halinde vekaletname
  • İlgili belediye tarafından düzenlenen, gayrimenkulün güncel piyasa değeri hakkında belge
  • Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi
  • Satıcının bir fotoğrafı ve alıcının iki fotoğrafı
  • Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde yeminli tercüman

 

TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMAK İÇİN HANGİ GAYRİMENKULLER SATIN ALINABİLİR?

Yabancı kişilerin 250.000USD ve üzeri bir bedelle yatırım yaparak Türk Vatandaşlığı kazanmasında gayrimenkulün tipi ile ilgili sınırlama yoktur. Konut, arsa, tarla, ticari alan vb. her türlü gayrimenkul Türk Vatandaşlığı kazanmanız için yeterli olacaktır.

Satın alınacak alınan maksimum büyüklüğü Türkiye’de herhangi bir yerde maksimum 30 hektardır(300.000m²). Daha büyük alanlar satın alabilmek için özel izin gerekmektedir. Edinilen gayrimenkulün üzerinde önceden inşa edilmiş hiçbir bina bulunmadığı takdirde taşınmazın yabancı uyruklu sahibinin bir proje geliştirmek için iki yıl içinde ilgili kamu idaresine başvurması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler yasaklı askeri bölgelerde veya askeri güvenlik bölgelerinde gayrimenkul edinememekte ve kiralayamamaktadır. Bu kişiler özel güvenlik bölgelerinde ancak valiliğin izniyle gayrimenkul edinebilmekte ve kiralayabilmektedir.

YABANCILARIN TÜRKİYE’DEKİ GAYRİMENKULLERİ MİRAS YOLUYLA GEÇER Mİ?

Türkiye’de yabancıların miras hakkı korunmaktadır. Bir yabancının vefatı durumunda sahip oldukları gayrimenkul, mirasçılarına geçmektedir. Mirasçının gayrimenkulü edinme hakkına sahip olması (tabiiyet bakımından uygun olmaları ve kişi başına ve ülke genelinde toplam sınırlama koşullarının izin verdiği taktirde) halinde mirasçı, miras bırakılan taşınmazı elinde tutabilmektedir. Aksi halde ilgili şahsın, gayrimenkulü derhal devretmesi gerekmektedir. Aksi halde, Hazine ve Maliye Bakanlığı gayrimenkulü satacak ve bedelini mirasçıya ödeyecektir.

YURTDIŞINDA DÜZENLENEN VEKALETNAMENİN GEÇERLİLİK ŞARTLARI

İşlemin, yurt dışında düzenlenen bir vekaletname yoluyla yetkilendirilmiş bir üçüncü şahıs tarafından yürütülmesi halinde vekaletname, yapılacak prosedür ile ilgili yetkilendirmeyi içermelidir. Ayrıca vekâletnamenin şu koşulları karşılaması gerekmektedir:

  • ​Türk konsoloslukları tarafından gayrimenkul üzerine kendi iradelerine göre düzenlenmiş olmalıdır.
  • Yurt dışında vekâletname düzenleme hakkına sahip olan yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş olmalıdır.
  • Düzenlendiği ülkenin dilinde düzenlenmelidir.​
  • Fotoğraf içermelidir (fotoğrafın üzerinde okunaklı bir mühür ve imza olmalıdır).
  • Lahey Anlaşmasına taraf olan bir ülkede düzenlenmesi halinde apostil içermelidir.​
  • Vekâletnamenin ilgili makam tarafından resmi olarak imzalandığını gösteren imza tasdiki ve vekâletnamenin Lahey Anlaşmasına üye olmayan bir ülkede düzenlenmesi halinde ilgili makamın imzası ve mührü Türk Konsolosluğu tarafından tasdik edilmelidir.

Başvuruda ayrıca gerekli kriterleri karşılayan vekâletnamenin noter onaylı ve yeminli Türkçe çevirisi bulunmalıdır.

Eğer Türkiye’de ev, dükkan, arsa, tarla gibi bir yatırım yaparak Türk Vatandaşlığı kazanmak istiyorsanız bizimle irtibata geçebilirsiniz. Yabancıların vatandaşlık işleri konusunda uzman ve güven duyabileceğiniz bir avukattan profesyonel destek almanızı önermekteyiz.Detaylı bilgiler için bizimle +90 532 293 68 54 nolu telefondan yada ada@adahukukburosu.com adresinden e-mail ile ulaşabilirsiniz. Yazımızın İngilizce ve Arapça versiyonlarını aşağıdaki linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.

Av. Mesut Kavak

For English:

Property Acquisition for Citizenship in Turkey

للعربية

الحصول على العقارات من أجل المواطنة في تركيا

 

separator

No comments so far!

Comments are closed

separator