Biz Sizi Arayalım

divider

Boşanma Davasında Ortak Velayet

separator

Boşanma Davasında Ortak Velayet

/ 0 Comments /

Ortak Velayet Ne Demektir?

Ortak velayet boşanma sonrasında ebeveynlerin çocuğun bakımı, eğitimi, korunması üzerine yani çocuğun geleceğini ve gelişimini etkileyebilecek konularda birlikte karar vermelerinin hukuki olarak düzenlenmesine denmektedir.

Ortak Velayet Mümkün mü?

Türk Hukukunda henüz ortak velayete ilişkin bir düzenlenme bulunmasa da Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar uyarınca çocuğun menfaati, anne ve babanın ortak velayetinde olmasını gerektiriyorsa, bu durumun dikkate alınması gerekir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 20.02.2017 tarihli ilamında “…iç hukukumuz ve kamu düzeni kavramı ile ilgili açıklamalara göre somut olay değerlendirildiğinde “ortak velayet” düzenlenmesinin, Türk kamu düzenine “açıkça” aykırı olduğunu ya da Türk toplumunun temel yapısı ve temel çıkarlarını ihlal ettiğini söylemek mümkün değildir.” şeklinde görüş belirtmek suretiyle ortak velayetin mümkün olduğuna karar vermiştir.

Alıntıladığımız Yargıtay İlamı öncesinde ortak velayet mahkemelerce reddedilirken bu emsal karar sonrasında ise aile mahkemelerinde ortak velayet kararlarının verildiği görülmektedir.

Kuşkusuz ki bu kararın verilebilmesi için öncelikle çocuğun yüksek yararı ilkesi göz önünde bulundurulacaktır. Çocuğun menfaatine zarar geleceği görüşünde olunursa ortak velayet kararının verilmemesi gerekir.

Ortak Velayette Çocuğun Yaşı ve Yüksek Yararı Nafaka

“Ortak velayet” anne ve babaya velayet hakkı kapsamındaki tüm yetkilerin eşit olarak ve ortak kararlar ile kullanılmasını sağlayacaktır. Örneğin çocuğun gideceği okul ya da yurtdışına çıkmak amacıyla gereken pasaport ve vize başvuruları için anne ve baba birlikte izin vermesi gerekecektir. Ancak çocuğun ayın 15 günü annede 15 günü babada kalması şeklinde bir eşitlik söz konusu değildir. Çünkü bu durum çocuğun hayatını zorlaştıracak ve psikolojik gelişimini kötü yönde etkileyebilecektir. Çocuğun yüksek yararı ilkesi göz önünde bulundurulduğunda amaç, çocuğun güvenliği ve menfaati korunması olduğundan böyle bir uygulama doğru görülmemektedir. Ayrıca çocuğun menfaatleri gözetildiğinde özellikle anneye bağımlı dönemin sonuna gelindiyse herhangi bir yaş kriteri olmadan da ortak velayete hükmedilebilir.

Ortak Velayette Nafaka

Anlaşmalı-çekişmeli boşanma davasında ortak velayet kararı nafakaya engel midir? Boşanma davasına bakan aile mahkemesi hakimi çocuğun yüksek kararı gözetilerek bakım, eğitim ve sosyal giderleri için nafakaya hükmedebilir.

Bu durum anlaşmalı boşanma davalarında boşanma protokolünde de düzenlenebilecektir. Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır? konulu yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Ortak Velayetin Kaldırılması

Ortak velayet kararının verilebilmesi için ebeveynlerin ikisinin de ortak velayeti istemeleri gerekmektedir. Ayrıca çocuğun yaşayacağı mutad mesken ve diğer ebeveyn ile görüşme saatleri belirlenmeli ve bu konularda da anlaşılması gerekmektedir. Ayrıca boşanmadan sonra da ortak velayet davası açılabilmesi için kanunlarımızda bir engel bulunmamaktadır. Ortak velayet kararı, anne ve babanın yükümlülüklerini yerine getirmediği durumlarda veya ebeveynlerden birinin mahkumiyet cezası aldığı takdirde mahkeme kararıyla sona erebilir.

Sonuç olarak boşanma davalarında özellikle çocukların velayetinin verilmesi aşamalarının çok sancılı bir süreç olduğu düşünüldüğünde ortak velayet kurumunun bu süreci hafifleteceği dolayısıyla çocuğun ve tarafların bu sıkıntılı süreçten daha az etkileneceği görüşündeyiz.

Ortak Velayet Talep Dilekçesi

Ortak velayet talebinizi boşanma davasında yada sonrasında talep edebilirsiniz. Ayrıca ortak velayet kararının kaldırılması içinde mahkemeden talepte bulunabilirsiniz. Ortak velayetle ilgili talepleriniz ve anlaşmalı-çekişmeli boşanma davalarıyla ilgili detaylı bilgi ve hukuki destek almak için 0216 428 54 54 nolu telefondan bizi arayabilir yada aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Boşanma Davalarında Sık Sorulan Sorular

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
separator

No comments so far!

Comments are closed

separator