Biz Sizi Arayalım

divider

2024 ÖTV’siz Araç Limiti Ne Kadar?

separator

2024 ÖTV’siz Araç Limiti Ne Kadar?

/ 0 Comments /

%90 ve üzeri engelli yada hasta kişiler adına vasisi tarafından ÖTV’siz araç alımına ilişkin üst limit Özel Tüketim Vergisi (II)  Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile her yıl güncellenmektedir. Resmi Gazete ilanına göre 2024 yılı ÖTV’siz araç alım sınırı 1 Ocak 2024 yılı itibariyle yüzde 58.46 artarak 1 milyon 591 bin 255 TL olarak güncellenmiştir.

Vergi Usul Kanunu’na göre her yıl ekim ayında 12 aylık ortalama üretici fiyat artışına göre belirlenen yeniden değerleme oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri uyarınca bu yıl yüzde 9.11 oldu. 2020 yılında 303.200TL olan ÖTV’den muaf araç alım üst sınırı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen yeniden değerleme oranı esas alınarak 2021 yılı için 330.800TL olarak belirlenmiştir. Bu rakam 2023 yılında ise 1.004.200TL olarak belirlendi. ÖTV muafiyeti, 1 Ocak 2024 yılı itibariyle yüzde 58.46 artarak 1 milyon 591 bin 255 TL olarak belirlenmiştir.

Bu bedel, aracın anahtar teslim fatura bedeli olması gerekmektedir. İlgili güne ait Resmi Gazete’ye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ÖTV’siz Araç Alımı İçin Ek Karar Gerekli mi?

Engelli yada hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi’nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır. Ancak son yıllarda bu durumun engelli/hasta yakınları tarafından lüks araçların ÖTV’siz alınması ve kendileri menfaatine kullanılması nedeniyle vasilikte araç alımı ek karar adı altında uygulama gelişmiştir.

Araç Almadan Önce Yazımızı Okuyun!

Engelli yada hasta olması sebebiyle %90 ve üzeri raporu olan kişilerin yakınları, vasilik kararının ardından derhal gidip bir araca kapora ödemesi yapmakta ve aracı satın alabileceğini düşünmektedir. Ancak uygulamada kısıtlı adına araç alımı için ek karar alınması gerekmektedir. Bu talebi de her mahkeme kabul etmemektedir.

Ödediğiniz kaporanın yanmaması ve araç alma hayallerinin yok olmaması için Vasi Araç Alımı Ek Karar Dilekçesi yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Ek Karar Kaç Günde Çıkar?

Vasilik kapsamında ÖTV muafiyetli araç alımı için ek karar talepleri, dosyanızın bulunduğu şehre ve mahkemeye göre birkaç günden birkaç aya kadar sürebilmektedir. Bazı mahkemeler kısıtlı kişinin ihtiyacı konusunda bilirkişi incelemesi ve sosyo-ekonomik durum araştırması da yapabilmektedir.

Vasilik, araç alımı ek karar talebi ve dilekçesi gibi konularda hukuki destek almak için alanında uzman ekibimizle 0532 652 54 54 nolu telefondan irtibat kurabilirsiniz.

 

separator

No comments so far!

Comments are closed

separator